Quan l´ajuntament d´un municipi de menys de 2.000 habitants vol construir una minideixalleria, o en aquells casos en què ja hi ha la deixalleria construïda i s´hi volen fer millores, cal que aquest es posi en contacte amb l´àrea de medi ambient del Consell Comarcal per tal de seguir els següents passos:
1. Comunicar mitjançant correu electrònic o telefònic l´interès d´adherir-se a la Xarxa de deixalleries.
2. Els tècnics de l´àrea es desplacen al municipi per valorar la disponibilitat de terrenys situats en zona d´equipaments municipals i ajudar l´ajuntament a decidir quina és la ubicació òptima. Es recomana que la deixalleria estigui el més pròxima possible al nucli urbà per tal de facilitar l´accés als veïns i evitar les intrusions.
3. Depenent de les necessitats del municipi el Consell Comarcal disposa de 4 projectes:
- minideixalleria tipus 3, de 375 m2 de supe rfície
- minideixalleria tipus 4, de 300 m2 de superfície
- punt de recollida de residus, amb una superfíci e de 300 m2, en el qual no s´accepten residus especials
- punt de recollida de residus especials, situat en un local tancat i ventilat de 15 m2 de superfície com a mínim
La diferència bàsica entre la deixalleria tipus 3 i 4 és que la primera és més gran que la segona i per tant pot encabir un major nombre de contenidors de gran capacitat per a l´emmagatzematge dels diferents residus, i aquesta és la que es recomana per a la majoria de municipis.
4. En el cas que hi hagi convocatòria per a la construcció o millora de deixalleries de l´Agència de Residus de Cataluya, el Consell Comarcal agrupa les sol·licituds dels diferents ajuntaments interessats en un únic projecte d´acord amb la Xarxa existent i demana la corresponent subvenció.
5. Una vegada rebuda la resolució, l´ajuntament beneficiari ha de començar a construir la deixalleria segons el projecte aprovat i seguint les recomanacions dels tècnics del Consell Comarcal, als quals es pot consultar qualsevol dubte que sorgeixi durant tot el procés. És molt important l´elecció dels contenidors ja que cada residu requereix un tipus de contenidor adient.
6. Paral·lelament a la construcció de la deixalleria, l´ajuntament aprova el reglament d´explotació de la deixalleria d´acord amb el model que proporciona el Consell Comarcal i es signa el Conveni per a l´adhesió a la Xarxa de deixalleries de l´Alt Empordà i la prestació de servei de recollida de residus especials.
7. La proposta de funcionament és la següent:
- L’Ajuntament gestiona la deixalleria: obertura, manteniment, personal...
- Els residus especials inclosos dins l’espai cobert es gestionen a través del servei del Consell Comarcal, dins el marc del servei de recollida de residus especials.
- El paper, vidre i envasos lleugers dels contenidors de l’àrea d’aportació de la deixalleria s’inclouen en el servei de recollida selectiva del Consell Comarcal.
- Els contenidors de voluminosos, runes, restes vegetals o altres serveis, en funció del municipi, seran gestionats pel mateix ajuntament dins el seu propi servei de recollida d’escombraries.
8. A partir d´aquí l´educadora ambiental del Consell Comarcal realitza la campanya d´implantació de la deixalleria al municipi, en el cas dels municipis de menys de 2000 habitants, així com gaudir de resta de serveis de suport que podeu trobar al reglament de funcionament de la Xarxa.